Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Με την πρόληψη όλα είναι καλύτερα ...


 Γεια σας ...
Το καλοκαίρι ακόμα συνεχίζεται στην καρδιά μου
και δε θα πάψει ...


Τελειώνοντας αυτός ο μήνας θα ήθελα να σας μιλήσω για ένα πολύ σημαντικό θέμα.
Αυτό είναι ο καρκίνος του μαστού.
Προσωπική εμπειρία δεν έχω αλλά 
δε θέλω να ακούω γυναίκες που έφυγαν γιατί ...
δεν έκαναν τα αυτονόητα 
και άφησαν τα παιδάκια τους μόνα τους.
Γι' αυτό και θα πρέπει να κάνουμε κάποια πράγματα.

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια υπόθεση που αφορά όλες τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση μπορούν πραγματικά να σώσουν ζωές. Ας προσπαθήσουμε ν” ανατρέψουμε τα στατιστικά στοιχεία.
Ο μήνας Οκτώβριος, έχει θεσμοθετηθεί από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία ως «Μήνας Πρόληψης & Ενημέρωσης για τον καρκίνο του στήθους». Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με καρκίνο του μαστού, «Άλμα Ζωής» υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στη χώρα μας, εντοπίζονται περίπου 4,500 νέα περιστατικά.
Πώς  μπορούμε να προφυλάξουμε και να χαρίσουμε ζωή στον εαυτό μας; Κατ’αρχήν,  είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο καρκίνος είναι θεραπεύσιμος εφόσον ανιχνευθεί σε αρχικό στάδιο. Τι χρειάζεται λοιπόν να προσέξουμε;
- Ποτέ μην αναβάλλετε το ραντεβού για το ετήσιο τσεκ απ με το γιατρό, όσο πιεσμένο και αν είναι το πρόγραμμά σας. Στις νεαρότερες ηλικίες συστήνεται υπέρηχος. Στις μεγαλύτερες πάλι ηλικίες (από τα 35 και μετά) μαστογραφία (εκτός εάν ο γιατρός κρίνει με βάση το ιστορικό και την κατάσταση της υγείας σας ότι συντρέχει λόγος να κάνετε τη συγκεκριμένη εξέταση πιο νωρίς). Μαστογραφία και υπέρηχος, θα πρέπει να συνδυάζονται παράλληλα και με κλινική εξέταση από το γιατρό.
-Ο «εχθρός», δυστυχώς δεν προειδοποιεί. Δηλαδή, όταν βρίσκεται σε αρχικό στάδιο δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Ένα μικρό όμως ογκίδιο όταν ανιχνευθεί, αντιμετωπίζεται πλέον σήμερα, με μεγάλη επιτυχία.
-Η κληρονομικότητα σίγουρα παίζει ρόλο, σε κάποιο όμως -σχετικά- μικρό ποσοστό. Η πλειοψηφία των καρκίνων στο στήθος είναι τυχαίοι, χωρίς ιστορικό από την οικογένεια. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι καμία γυναίκα ανεξαρτήτως ιστορικού, δεν πρέπει να επαναπαύεται.
-Ανεξάρτητα από την ετήσια επίσκεψη στο γιατρό, αναγκαία επίσης θεωρείται –και πραγματικά δεν πρέπει να την αμελούμε-, την αυτοεξέταση. Την ψηλάφηση δηλαδή στο μαστό, που πρέπει να κάνουμε στο σπίτι.
- Η ηλικία δεν παίζει ρόλο. Μεγαλώνοντας όλες οι γυναίκες είναι ευάλωτες απέναντί του και όσο αυξάνεται η ηλικία, αυξάνονται και τα ποσοστά επικινδυνότητας. Τα περιστατικά πάντως, είναι σπανιότερα για ηλικίες κάτω των 35 και μεγαλύτερα για την ηλικίες που είναι άνω των 50-60 ετών.
-Αλκοόλ και κάπνισμα είναι δυο παράγοντες οι οποίοι σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, επιβαρύνουν τον οργανισμό και αυξάνουν την πιθανότητά εμφάνισης της νόσου. Και στις δυο πάντως περιπτώσεις οι έρευνες αφορούν περιστατικά υπερκατανάλωσης και χρόνιας κατανάλωσης. Κανένας άνθρωπος δεν νόσησε από ένα ποτηράκι κρασί.
- Ο ήλιος, δεν είναι πλέον φίλος μας και όλοι οι γιατροί κρούουν εδώ και χρόνια καμπανάκια που έχουν γίνει πλέον καμπάνες. Έχουν περάσει πλέον  οι εποχές που καθόμασταν με τις ώρες εκτεθειμένες στην ηλιακή ακτινοβολία.
-Η παχυσαρκία επίσης, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, γι’αυτό και οι γιατροί συμβουλεύουν, προσοχή στο βάρος, ν’αποφεύγουμε –όσο αυτό είναι δυνατόν- την καθιστική ζωή, και να βάλουμε στο πρόγραμμά μας την τακτική σωματική άσκηση.
- Χρειάζεται ψυχραιμία. Εξογκώματα ή ογκίδια που εντοπίζονται δεν σημαίνει ότι όλα είναι κακοήθη.

Σας ευχαριστώ για τα σχολιά σας.
Φιλάκια ...

16 σχόλια:

  1. πολυ ομορφο και ευαισθητοποιημενο ποστ!
    μπραβο σου!
    παντα υγεια ευχομαι!

    φιλακια πολλα! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ετσι είναι Μαρία Ελενα , η πρόληψη σώζει κια ισχύει για όλες μας !
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα Μαρία Ελενα!!!Πολύ ωραία η ανάρτησή σου!!
    Καί χρήσιμη!!Τήν Παρασκευή έχω προγραμματίση νά κάνω τίς εξετάσεις μου!!Αλλά καί η επίσκεψή μου στόν γυναικόλογο,πάντα απαραίτητη!!Η πρόληψη πάντα προλαβαίνη!!Καλό βράδυ!!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο καλή μου, έστω και στην εκπνοή του μήνα!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα κι από εμένα, έχεις απόλυτο δίκιο, καλή μου... και μακάρι να κάναμε συστηματικά τις απαραίτητες εξετάσεις... Δυστυχώς, πολλά τα θύματα και ειδικά οι νέες γυναίκες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν ειναι να αφήνεις αυτα τα πραγματα στην τυχη τους.. Μαρία Ελενα .. πόσες γυναικες θα ειχαν σωθεί αν ήξεραν..!!!!! ελπιζουμε να το κανουν όλες..!!! φιλια.. πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μεγάλο μπράβο γι' αυτή την ανάρτηση!
    Πρεπει αυτές οι εξετάσεις να είναι αυτονόητες για όλες μας, μπορει να μας γλυτώσουν από πολλά!
    Εχοντας δυο περιστατικά στο κοντινό μου περιβάλλον, ένα έχω να πω: ΜΗΝ ΤΟ ΑΜΕΛΕΙΤΕ, ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΑΚΤΙΚΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πόσο δίκιο έχεις....συγχαρητήρια για την ανάρτηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πάρα πολύ σημαντικές οι συμβουλές σου φίλη μου! Πόσο δικιο έχεις! Φιλάκια, καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή