Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Το αλφάβητο με φωτος ...

Λόγω του ατυχήματος που είχα δεν μπόρεσα να φωτογραφήσω τόσα όσα ήθελα για το 24
που διοεργάνωσε το  Δελφινάκι .
Φωτογράφησα ότι μπόρεσα μέχρι το ατύχημα και μετά φωτογράφησα ότι βρήκα στο σπίτι.
Με τις φωτος υπάρχει και μια περιγραφή από κάτω.


Α. Άγαλμα

Το άγαλμα της Ελευθερίας βρίσκεται στη Μυτιλήνη, στην περιοχή Τσαμάκια και πιο συγκεκριμένα στη θέση, όπου έως και το 1922 βρισκόταν το φρούριο Καστρέλι. Δημιουργός φέρεται να είναι ο γλύπτης Γρηγόριος Ζευγώλης, ενώ το σχέδιο επιμελήθηκε ο Λέσβιος ζωγράφος Γεώργιος Ιακωβίδης.
Οι ομοιότητες με τον «μεγάλο αδελφό» που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη είναι πολλές: και τα δύο βρίσκονται σε είσοδο λιμανιού, έχουν υπερμέγεθες βάθρο, κρατούν έναν πυρσό με το δεξί χέρι και είναι κατασκευασμένα από μπρούτζο. Ωστόσο, η εντύπωση ότι αποτελεί αντίγραφο του αγάλματος της Ελευθερίας της Νέας Υόρκης είναι εσφαλμένη. Τα εγκαίνια του αγάλματος έγιναν το 1930.


Β. Βάρκα

Η Λέμβος (κοινώς βάρκα) είναι ένα μικρό πλωτό μέσο μεταφοράς. Οι βάρκες είναι γενικά μικρότερες από τα σκάφη και τα πλοιάρια. Η κατασκευή μιας βάρκας είναι συνήθως από ξύλο, μέταλλο ή το πλαστικό GFK. Σημειώνεται ότι συνεκδοχικά λέμβος λέγεται και ο κάλαθος -χώρος- των αεροναυτών στα αερόστατα.
Οι λέμβοι χρησιμοποιούνται για συγκοινωνία κοντινών αποστάσεων, σε περιορισμένες μεταφορές, φορτοεκφορτώσεις πλοίων, σε απο-επιβιβάσεις στα λιμάνια και πλοία, για ψάρεμα (ψαροπούλες ή τράτες), για άθλημα ή θαλάσσιους περιπάτους, όπου και ανάλογα της χρήσης τους λαμβάνουν διάφορες ονομασίες. Στην αρχαιότητα η ονομασία της ήταν αρσενικού γένους ο λέμβος.
Συνεπώς η λέμβος είναι ένα θαλάσσιο μέσον, πλωτό ναυπήγημα, "άφρακτο", χωρίς δηλαδή κατάστρωμα, (κατά το μεγαλύτερο μέρος), σχεδιασμένο να επιπλέει στο νερό, και να βοηθά στις μετακινήσεις κυρίως σε θαλάσσιες ή λιμναίες προστατευμένες περιοχές.



Γ. Γλάστρα

Η Γλάστρα είναι  δοχείο, συνήθως από πηλό ή πλαστικό, το οποίο γεμίζουμε με χώμα και φυτεύουμε ένα φυτό, κυρίως λουλούδια ή μυρωδικά



Δ. Δαχτυλίδι

Το δαχτυλίδι  είναι κόσμημα που έχει σχήμα κρίκου, κατασκευάζεται από χρυσό, ασήμι ή άλλο μεταλλικό υλικό. Φοριέται σε δάχτυλο του χεριού και από άνδρες και από γυναίκες


Ε. Εκκλησία

Στην αυλή της Μονής του Αγίου Νικολάου συγκεντρώθηκαν το βράδυ της 2ας Απριλίου 1821 όλοι οι πρόκρτοι των Σπετσών, μαζί με όλους τους ιερείς του νησιού και μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Λίγες ημέρες νωρίτερα σε πόλεις της Πελοποννήσου είχε κυρηχθεί η Επανάσταση και οι Σπέτσες καλούντο να λάβουν κι αυτές μέρος, όπως είχαν κάνει σε κάθε ξεσηκωμό εναντίον των Τούρκων στο παρελθόν. Τα ξημερώματα της Κυριακής των Βαϊων, 3ης Απριλίου 1821, κύρηξαν, πρώτοι από όλα τα νησιά, την Επανάστση στις Σπέτσες, και στον Άγιο Νικόλαο υψώθηκε η επαναστατική σημαία του νησιού.

Ζ. Ζάκυνθος

 Η Ζάκυνθος είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί των Επτανήσων, μετά την Κεφαλονιά και την Κέρκυρα, καταλαμβάνοντας έκταση 406 τ.χλμ. Η ακτογραμμή έχει μήκος 123 χλμ. ενώ το σχήμα του νησιού θυμίζει ακανόνιστο τρίγωνο με βάση τον κόλπο του Λαγάνα, και κορυφή το ακρωτήρι Σκινάρι στα βόρεια. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 η Ζάκυνθος αποτελεί το τρίτο σε πληθυσμό νησί του Ιονίου Πελάγους με πληθυσμό 38.680 κατοίκους. Από αυτούς, το 1/3 περίπου συγκεντρώνεται στην πρωτεύουσα του νησιού ενώ οι υπόλοιποι κατοικούν στους πολυάριθμους οικισμούς στο κεντρικό και ανατολικό μέρος της Ζακύνθου. Σύμφωνα με την νεότερη οργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, το νησί υποδιαιρείται σε έξι δήμους: Ζακύνθου, Ελατιών, Αρτεμισίων, Αλυκών(με έδρα το Καταστάρι), Αρκαδιών και Λαγανά(με έδρα τον Παντοκράτορα).



Η. Ήλιος

Ο Ήλιος είναι ο αστέρας του ηλιακού μας συστήματος και το λαμπρότερο σώμα του ουρανού. Είναι σχεδόν μια τέλεια σφαίρα με διάμετρο 1,4 εκατομμύρια χιλιόμετρα (109 φορές περισσότερο από τη Γη), και η μάζα του (2×1030 κιλά) αποτελεί το 99.86% της μάζας του ηλιακού συστήματος. Η φωτεινότητά του είναι τέτοια, ώστε κατά την διάρκεια της ημέρας να μην επιτρέπει, λόγω της έντονης διάχυσης του φωτός, σε άλλα ουράνια σώματα να εμφανίζονται (με εξαίρεση τη Σελήνη και σπανιότερα την Αφροδίτη). Ο Ήλιος είναι το κοντινότερο στη Γη άστρο, σε απόσταση 149,6 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (1 ΑΜ). Ο Ήλιος είναι ένας κίτρινος αστέρας νάνος που βρίσκεται στην κύρια ακολουθία, με φασματικό τύπο G2V. Ο φασματικός τύπος G2 υποδεικνύει ότι η επιφανειακή του θερμοκρασία είναι περίπου 5.800 βαθμοί Κέλβιν. Ο Ήλιος ακολουθεί μία τροχιά μέσα στον Γαλαξία σε μία απόσταση 25.000 με 28.000 έτη φωτός από το κέντρο του, ολοκληρώνοντας μία περιφορά σε περίπου 226 εκατομμύρια έτη (Κοσμικό έτος).


Θ. Θάλασσα

 Με τον όρο Θάλασσα εννοείται μια μεγάλη έκταση αλμυρού ύδατος και η έννοια συνδέεται με κάποιον ωκεανό ή μια μεγάλη λίμνη, συνήθως με αλμυρό νερό που δεν έχει φυσική έξοδο. Ο όρος συχνά χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του Ωκεανός, αν και η χρήση της στη Γεωγραφία είναι αυστηρά καθορισμένη, (βλ. για παράδειγμα Τροπικές θάλασσες).
Κατά την Ελληνική Μυθολογία η Θάλασσα ήταν αρχέγονη ιδεατή ανθρωπόμορφη θεότητα που κατέληξε δευτερεύουα μετά τον Ποσειδώνα.


 Ι. ΙΚΕΑ


Η ΙΚΕΑ προσφέρει μια μεγάλη σειρά καλοσχεδιασμένων και λειτουργικών προϊόντων, σε τιμές τόσο χαμηλές ώστε να μπορούν να τα αποκτήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι. Αυτή είναι η φιλοσοφία ΙΚΕΑ. Από το σχεδιασμό και την αγορά των προϊόντων μέχρι την πώλησή τους στα καταστήματα ΙΚΕΑ σε όλο τον κόσμο.
Ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει ένα προϊόν με καλή ποιότητα σε ψηλή τιμή, ή ένα προϊόν με κακή ποιότητα σε χαμηλή τιμή. Αλλά για να δημιουργηθεί ένα καλό προϊόν σε χαμηλή τιμή, χρειάζεται να αναπτυχθούν μέθοδοι καινοτόμοι και οικονομικά αποδοτικοί. Αυτό αποτέλεσε στόχο για την ΙΚΕΑ από τη στιγμή που ξεκίνησε στη Småland στη Σουηδία. Για να καλύψει τις ανάγκες και τις προτιμήσεις όλων των ανθρώπων, εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις πρώτες ύλες και εφηύρε τρόπους παραγωγής, έτσι ώστε το κόστος να διατηρείται χαμηλό. Στην ΙΚΕΑ το κέρδος από την εξοικονόμηση του κόστους το αποδίδουμε σε εσάς, τους πελάτες μας.


Κ. Καρδιά 

Η καρδιά στην άμμο πολλές φορές είναι χαρούμενη και πολλές λυπημένη.
Ένα πρόσωπο πάντα ευθύνεται η καρδιά να μη σπάσει στα δύο.


Λ. Λουλούδια

 Το άνθος, κοινώς λουλούδι, ή και ανθός αποτελεί το αναπαραγωγικό όργανο των αγγειόσπερμων φυτών ή των ανθοφύτων. Κατά κανόνα, είναι το πιο όμορφο, το πιο φανταχτερό και το πιο ευωδιαστό μέρος του φυτού. Τα άνθη εμφανίζονται σε ποικιλία μορφών και μεγεθών· υπάρχουν πολύ μικρά άνθη τα οποία είναι μόλις ορατά με το γυμνό μάτι και άνθη τόσο μεγάλα που μπορούν να φθάσουν σε διάμετρο το 1μ. Τα άνθη έχουν μεγάλη αισθητική αξία για τον άνθρωπο.


Μ. Μουσείο

Το Mουσείο Ακρόπολης είναι αρχαιολογικό μουσείο επικεντρωμένο στα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης των Αθηνών. Το μουσείο κτίσθηκε για να στεγάσει κάθε αντικείμενο που έχει βρεθεί πάνω στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και στους πρόποδές του καλύπτοντας μία ευρεία χρονική περίοδο από την Μυκηναϊκή περίοδο έως την Ρωμαϊκή και Παλαιοχριστιανική Αθήνα ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται πάνω στον αρχαιολογικό χώρο Μακρυγιάννη, κατάλοιπο των Ρωμαϊκών και πρώιμων βυζαντινών Αθηνών.
Το νέο κτήριο του μουσείου θεμελιώθηκε το 2003 και άνοιξε για το κοινό στις 21 Ιουνίου 2009. Στις 20 Ιουνίου του 2009, πραγματοποιήθηκαν, μεγαλοπρεπώς, τα εγκαίνια του Μουσείου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, παρουσία του Προέδρου της Ε.Ε. και πλήθους ξένων ηγετών. Ο τότε υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, σε μια συμβολική κίνηση, που μεταδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, τοποθέτησε κόμμάτι μαρμάρου που επεστράφη από το Μουσείο του Βατικανό, στη Μετώπη του Παρθενώνα. Η κίνηση αυτή συμβόλισε το ελληνικό αίτημα για επανένωση των μαρμάρων στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Εκτίθενται περίπου 4.000 αντικείμενα σε ένα χώρο 14.000 τετραγωνικών μέτρων. Πρόεδρος του οργανισμού του μουσείου είναι ο επίτιμος καθηγητής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Δημήτριος Παντερμαλής.

 

Ν. Ντομάτα

Η τομάτα, αλλιώς και ντομάτα,  είναι ένα φυτό της οικογένειας των Σολανίδες (Solanaceae), ιθαγενές της Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής, από το Μεξικό μέχρι το Περού. Ζει μόνο μερικά χρόνια και συνήθως καλλιεργείται ως μονοετές φυτό. Τυπικά φτάνει τα 1-3 μ. ύψος, αλλά δεν έχει αρκετά ανθεκτικό βλαστό και στηρίζεται σε άλλα φυτά. Τα φύλλα έχουν μήκος 10-25 εκ. και είναι σύνθετα, αποτελούμενα από 5-9 μικρότερα φύλλα το καθένα μέχρι και 8 εκ. μακρύ με πριονοειδή περιφέρεια. Τόσο ο βλαστός του φυτού όσο και τα φύλλα φέρουν τρίχωμα. Τα λουλούδια έχουν διάμετρο 1-2 εκ., είναι κίτρινα με πέντε μυτερούς λοβούς και μεγαλώνουν σε ομάδες αποτελούμενες από 3-12. Το φυτό κάποτε λέγεται και τοματιά / ντοματιά.
Υπάρχουν ντομάτες θερμοκηπίου (αναρριχώμενες) και υπαίθριες τομάτες (ημιαναρριχώμενες και αυτοκλαδευόμενες) Οι αναρριχώμενες και οι ημιαναρριχώμενες χρειάζονται στήριξη η οποία γίνεται είτε με σπάγκο (θερμοκήπιο από οριζόντιο σύρμα) είτε σε καλάμια όταν πρόκειται για υπαίθρια καλλιέργεια. Οι αυτοκλαδευόμενες τομάτες δεν χρειάζονται στήριξη διότι τυφλώνουν μόνες τους την κορυφή τους και δεν αυξάνονται προς τα πάνω.
 

Ξ. Ξύδι

Το ξύδι είναι σκουρόχρωμο ξινό υγρό που παρασκευάζεται συνήθως από κρασί, ή από άλλο προϊόν που περιέχει οξικό οξύ, και χρησιμοποιείται για να δίνει γεύση στο φαγητό ή σαν συντηρητικό τροφίμων


Ο. Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός, με πλήρες όνομα Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς ή συντετμημένα ΟΣΦΠ, είναι ένα ελληνικό ποδοσφαιρικό σωματείο. Ιδρύθηκε το 1925 στον Πειραιά, και αποτέλεσε το πρώτο τμήμα του ευρύτερου αθλητικού συλλόγου Ολυμπιακός ΣΦΠ.
Είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, έχοντας κατακτήσει 40 Πρωταθλήματα Ελλάδος, 26 Κύπελλα Ελλάδος και 16 νταμπλ, περισσότερα από κάθε άλλη ελληνική ομάδα, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως όλες μαζί οι υπόλοιπες ελληνικές ομάδες έχουν κατακτήσει αθροιστικά 37 πρωταθλήματα. Ο Ολυμπιακός είναι μία από τις τρεις ομάδες που δεν έχουν υποβιβαστεί ποτέ από την Α' Εθνική Κατηγορία.Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει φτάσει δύο φορές σε προημιτελικά κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, το 1992–93 στο Κύπελλο Κυπελλούχων και το 1998–99 στο UEFA Champions League, ενώ είναι από τα ιδρυτικά μέλη της European Club Association.
Έδρα της ομάδας είναι το Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης στο Φάληρο του Πειραιά. Είναι η πιο δημοφιλής ελληνική ομάδα με περίπου 2,5 εκατομμύρια φιλάθλους. Έχει διαχρονική και μεγάλη αντιπαλότητα με τον Παναθηναϊκό, με τον οποίο συναγωνίζεται στο λεγόμενο ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων.
Στο πρωτάθλημα έχει 7 συνεχόμενες κατακτήσεις (1997–2003), 6 (1954–1959), 5 (2005–2009), 4 (1980–1983) και τρεις φορές από 3 (1936–1938), (1973–1975) και (2011–2013). Στο Κύπελλο κατέκτησε 5 διαδοχικά τρόπαια την περίοδο 1957–61 και 4 διαδοχικά την περίοδο 1951–54. Τα 16 νταμπλ έχουν κατακτηθει τις χρονιές 1947, 1951, 1954, 1957, 1958, 1959, 1973, 1975, 1981, 1999, 2005, 2006, 2008, 2009, 2012 και 2013, 3 εκ των οποίων είναι και διαδοχικά (1957, 1958, 1959).[10]
Από τις 31 Δεκεμβρίου 2010 πρόεδρος ανέλαβε ο Ευάγγελος Μαρινάκης υπό την ηγεσία του οποίου ο Ολυμπιακός έχει κατακτήσει 3 συνεχόμενα Πρωταθλήματα (2011, 2012, 2013) και δύο συνεχόμενα νταμπλ (2012, 2013). Με την κατάκτηση του τίτλου το 2013, ο Ολυμπιακός πανηγύρισε το 40ο Πρωτάθλημα της ιστορίας του.
Μια είναι η ομαδάρα για να μην ξεχνιόμαστε ...


Π. Πάπια

Πάπια είναι η κοινή ονομασία που έχουν πτηνά της οικογένειας των Νησσιδών (Anatidae), που ανήκουν στην τάξη των Χηνόμορφων. Αποτελούν υδρόβια κυρίως πτηνά, μικρότερα ως επί το πλείστον σε σύγκριση με τα συγγενικά τους πουλιά, τους κύκνους και τις χήνες. Υπάρχουν περίπου 75 είδη πάπιας, τα οποία ζουν σε όλες τις περιοχές του πλανήτη. Η ήμερη πάπια κατάγεται από την αγριόπαπια, η οποία είναι υδρόβιο και αποδημητικό πουλί. Η οικόσιτη πάπια διατήρησε τις συνήθειες και τα χαρακτηριστικά της αγριόπαπιας. Έτσι, μένει στα λιμναία ύδατα και σε ρυάκια για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι ζώο παμφάγο.


Ρ. Ρολόι

Η Πλατεία του Ρολογιού στις Σπέτσες πήρε το όνομά της από το ρολόι που δεσπόζει εκεί, χτισμένο στις αρχές του 20ού αιώνα από τον Γ. Ι. Λεωνίδα.
 

Σ. Σοκολάτα

Με τον όρο Σοκολάτα περιγράφουμε μία σειρά από προϊόντα που έχουν ως βασικό συστατικό ή προέρχονται από το κακαόδεντρο. Είναι ένα από τα βασικά συστατικά στη ζαχαροπλαστική, σε γλυκά, παγωτά ή μπισκότα. Σοκολάτα επίσης ονομάζεται και ζεστό ρόφημα (αφέψημα) με βάση τη σοκολάτα.
Αγαπημένη σοκολάτα η Lacta που βοηθάει στον πόνο.


Τ. Τριαντάφυλλο

Η τριανταφυλλιά είναι καλλωπιστικό και φυλλοβόλο φυτό. Αποτελείται από τη ρίζα, τον βλαστό, τα φύλλα και τα μπουμπούκια της. Η ρίζα της τριανταφυλλιάς είναι αποξυλωμένη και διακλαδίζεται προς όλες τις κατευθύνσεις. Συνεχίζοντας, ο βλαστός της αρχικά είναι τρυφερός και πράσινος, ενώ κάποια στιγμή αρχίζει να σκληραίνει και να αποξηραίνεται. Επίσης, ο βλαστός εξωτερικά έχει αγκάθια, όπως και τα φύλλα στις άκρες τους. Τα άνθη της τριανταφυλλιάς βγαίνουν στις άκρες των τρυφερών βλαστών. Στην αρχή είναι κλειστά τα μπουμπούκια της, ενώ σιγά σιγά αρχίζουν να ανοίγουν και να ξεπετάγονται τα πέταλα. Τα πέταλα έχουν διάφορα χρώματα όπως λευκό, κόκκινο, ροζ, κίτρινο και άλλα. Το χρώμα των λουλουδιών τους είναι ανάλογο με την ποικιλία της κάθε τριανταφυλλιάς.


Υ. Υπολογιστής

 Το Laptop Sony Vaio SVE14A3M1EP συνδυάζει το εξαιρετικό στυλ με ποιοτικό υλικό από ανθρακονήματα, χωρίς να κάνει καμία παραχώρηση στις προδιαγραφές και τα καινοτόμα χαρακτηριστικά παραγωγικότητας. Στο γραφείο ή στο δρόμο, αυτό το κορυφαίο στην κλάση του business-notebook βοηθά τους απαιτητικούς χρήστες να εργάζονται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα χάρη στην απόλυτη «εν κινήσει» δύναμη του.
Με εξαιρετικά λεπτή και διακριτική σχεδίαση, πολυτελή σχεδιασμό και ανθρακονήματα, προσφέρει την απόλυτη φορητότητα. Ασυμβίβαστη ισχύς και γρήγορη εκκίνηση με τον επεξεργαστή Intel Core i3 στα 2.5GHz και την ενσωματωμένη μνήμη των 4GB!

Το Laptop Sony Vaio SVE14A3M1EP προσφέρει μια ακόμα πιο πλούσια εμπειρία επικοινωνίας, αν έρχεστε σε επαφή με τους συνεργάτες σας μέσω τηλεδιάσκεψης ή web chat.
Αυτός είναι ο υπολογιστής μου που τον λατρεύω ...


Φ. Φεγγάρι

 Η Σελήνη είναι (ο μοναδικός) φυσικός δορυφόρος της Γης και ο πέμπτος μεγαλύτερος φυσικός δορυφόρος του ηλιακού συστήματος. Πήρε το όνομά του από την Σελήνη, αρχαιοελληνική θεά του δορυφόρου αυτού. Λέγεται επίσης «Φεγγάρι» στη δημοτική γλώσσα, λιγότερο επίσημα ή ποιητικά. Αποτελείται από στερεά υλικά με σύσταση παρόμοια με αυτή της Γης. Είναι το φωτεινότερο σώμα στην ουράνια σφαίρα μετά τον Ήλιο, επειδή είναι και το κοντινότερο στη Γη ουράνιο σώμα. Εξαιτίας αυτής της εγγύτητας, η Σελήνη έχει ισχυρή βαρυτική επίδραση στη Γη (παλιρροϊκή αλληλεπίδραση), προκαλώντας φαινόμενα όπως οι παλίρροιες, αλλά και επηρεάζοντας τον άξονα περιστροφής της.

 

Χ. Χελώνα

Η χελώνα Caretta Caretta διακρίνεται από άλλες χελώνες από το μεγάλο κεφάλι της. Η χελώνα Caretta Caretta είναι η μεγαλύτερη με σκληρό κέλυφος χελώνα στον κόσμο, με μήκος περίπου 120 εκατοστά και ζυγίζει πάνω από 100 κιλά. Το εξωτερικό κέλυφος της είναι κοκκινωπό - καφετί στο χρώμα και στο κάτω μέρος του είναι κίτρινο. Οι χελώνες Caretta Caretta βρίσκονται στα νερά του Ιονίου και ειδικά στις παραλίες της Ζακύνθου.
Οι χελώνες γεννούν τα αυγά τους στην ίδια παραλία όπου οι ίδιες γεννήθηκαν και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η προστασία των παραλιών στις οποίες τοποθετούν τα αυγά τους είναι περιβαλλοντικής σημασίας για να εξασφαλιστεί ότι οι φωλιές εκκολάπτουν επιτυχώς, δεδομένου ότι οι χελώνες  Caretta Caretta βρίσκονται σε πτώση και έχουν προστεθεί στον κατάλογο προστατευμένων ειδών.
Οι χελώνες Caretta Caretta είναι ένα από τα παλαιότερα είδη στον κόσμο. Οι θαλάσσιες χελώνες είναι γνωστές από τουλάχιστον 130 εκατομμύρια έτη πριν και μερικά απολιθώματα μπορούμε να τα χρονολογήσουμε ακόμη και από 200 εκατομμύρια έτη πριν. Οι πρώτες θαλάσσιες χελώνες ζούσαν ταυτόχρονα με τους δεινόσαυρους, αν και τα 8 είδη θαλάσσιων χελωνών που υπάρχουν και ζουν σήμερα έχουν αλλάξει σημαντικά από το χρόνο των δεινόσαυρων και χρονολογούνται από μόνο 60 εκατομμύρια έτη πριν.
Οι θαλάσσιες χελώνες προσαρμόζονται στη ζωή του ωκεανού, με τα βελτιωμένα κελύφοι και τα ισχυρά πτερύγια μπορούν να κολυμπήσουν εύκολα. Οι χελώνες τρώνε οστρακόδερμα, μαλάκια, μέδουσες και τσούχτρες. Δεν έχουν δόντια αλλά έχουν ισχυρά σαγόνια και μπορούν να συντρίψουν τα τρόφιμά τους. Θεωρείται ότι οι χελώνες μπορούν να ζήσουν και να γίνουν περίπου 60 ετών και φθάνουν στην αναπαραγωγική ωριμότητα 30 ετών, όπου τα θηλυκά επιστρέφουν στην παραλία όπου γεννήθηκαν να γεννήσουν τα αυγά τους (μόνο 1 1.000 χελώνες κατορθώνουν να φτάσουν στην αναπαραγωγική ηλικία). Είναι άγνωστο τι συμβαίνει στις χελώνες από όταν γεννιούνται μέχρι να επιστρέψουν στην παραλία που γεννήθηκαν για να τοποθετήσουν τα αυγά τους και αυτή η περίοδος είναι γνωστή ως «χαμένα έτη». Αυτό επίσης σημαίνει ότι πολύ λίγα είναι γνωστά για τις αρσενικές χελώνες (δεδομένου ότι δεν αφήνουν ποτέ τη θάλασσα) και είναι μόνο οι θηλυκές χελώνες αυτές που παρακολουθούνται για να συγκεντρωθούν πληροφορίες για τις διαδρομές μετανάστευσής τους.
 

Ψ. Ψαλίδι

Το ψαλίδι είναι χειροκίνητο εργαλείο, που χρησιμοποιείται για την κοπή μαλακών εύκαμπτων υλικών. Η συνήθης κατασκευή του αποτελείται από δύο κινητά σιδερένια ή ατσάλινα σκέλη, τα οποία είναι ενωμένα περίπου στο μέσο τους με ένα σταθερό σύνδεσμο. Στα πίσω άκρα των δύο σκελών υπάρχουν λαβές για σταθερότερο χειρισμό του ψαλιδιού, ενώ το μπροστά και εσωτερικό μέρος τους είναι διαμορφωμένο σε λεπίδες λίγο έως μέτρια ακονισμένες. Το ψαλίδι είναι διπλός μοχλός πρώτου τύπου.


Ω. Ώρα

Η ώρα ορίζεται ως ίση με 60 λεπτά ή 3600 δευτερόλεπτα και είναι περίπου το 1/24 της ημέρας.
Αρχικά η ώρα ορίστηκε ως το 1/24 της ημέρας (και το λεπτό και το δευτερόλεπτο μέσω αυτής) αλλά αυτός ο ορισμός έπασχε από πρόβλημα ακρίβειας, δεδομένου ότι οι ημέρες δεν έχουν σταθερή διάρκεια και σήμερα ορίζεται μέσω του δευτερολέπτου.


Είναι λίγο μεγάλη ανάρτηση γι' αυτό σας ζητάω συγνώμη.

Συνεχίζοντας ...

Για τη ροζ ανταλλαγή μετά από κλήρωση βγήκαν τα εξής ζευγάρια:
6 - 1
7 - 4
2 - 5
9 - 8
Όσο για το 3 θα στείλω εγώ ένα δώρο στο Κατερινάκι.

Περιμένω τις διευθύνσεις όλων σας για να σας στείλω
και ένα δωράκι έκπληξη μαζί με το ευχαριστώ μου
που πήρατε μέρος στην ροζ ανταλλαγή μου

Σας ευχαριστώ πολύ για τα σχολιά σας.
Φιλάκια ...

23 σχόλια:

  1. Χαρά στο κουράγιο σου κορίτσι μου. Μπράβο και περαστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα Μαρία Ελενα! Πολύ όμορφες οι φωτογραφίες σου με πολύ καλές λεζάντες, ζηλεύω που δεν είχα χρόνο να συμμετέχω και εγώ! Ευχαριστούμε για την ροζ ανταλλαγή! Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα Μαρία Ελενα!!!
    Εύχομαι νά είσαι καλύτερα!!!Πολύ ωραια ανάρτηση,καί υπέροχες όλες οι φωτογραφίες σου!!!
    Καλό βράδυ!!!Φιλάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ομορφη ανάρτηση και πάλι περαστικά , να συνεχίσεις με τις δημιουργίες σου !
    Φιλάκια πολλά
    Και οι λεζάντες κάτω από κάθε φωτογραφία εξαιρετική ιδέα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ πολύ για τις ευχές σου και τα καλά σου λόγια.
      Φιλάκια ...

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα! Ωραία ανάρτηση! Ελπίζω να είσαι καλύτερα... Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πρώτα-πρώτα, περαστικά σου και σιδερένια!! Δεν είχα δεί την προηγούμενη ανάρτηση που έγραφες για το ατύχημά σου!
    Η συμμετοχή σου στο Α-Ζ είναι πολύ καλή καιμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες στις λεζάντες!!
    Καλό σαββατοκύριακο !
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πού ήμουνα???τι διάβαζα???Μπήκα να διαβάσω αυτή την ανάρτηση και είδα για το ατύχημα εύχομαι γρήγορα περαστικά και όλα να είναι καλά!!!Φιλάκια,καλό Σαββατοκύριακο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε πειράζει.
      Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
      Καλή Κυριακή να έχεις.
      Φιλάκια ...

      Διαγραφή
  8. Περαστικά και σιδερένια! Ελπίζω να είσαι πολύ καλύτερα, ήδη! Όμορφες οι φωτογραφίες σου και μπράβο που δεν σε πτόησε το ατύχημα και βρήκες τρόπο να τις ολοκληρώσεις! Στέλνω τα στοιχεία μου στο mail σου... Ευχαριστούμε πολύ για την ιδέα της ανταλλαγής. Καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Μαριάνα
      Δεν αφήνω πότε κάτι ανοκλήρωτο.
      Τα έλαβα τα στοιχεία σου.
      Θα περιμένω και τα στοιχεία των άλλων κοριτσιών και θα τα στείλω όλα μαζί.
      Καλή Κυριακή να έχεις.
      Φιλάκια ...

      Διαγραφή
  9. Εύχομαι να είσαι καλά και περαστικά!!!Η ανάρτηση και οι φωτογραφίες σου όλα υπέροχα!!!Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ευχαριστώ για την συμμετοχή σου παρόλο το ατύχημα σου...ειναι πολύ όμορφες όλες...ξεχώρισα κάποιες...το φεγγάρι σε σχήμα καρδίας μου άρεσε πολύ... Εύχομαι να πέρασες όμορφα στα Επτάνησα.. το δεύτερο τόπο καταγωγής μου... Μου άρεσε επίσης οι πληροφορίες κάτω από κάθε εικόνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αχ η Ζάκυνθος ήταν μοναδική.
    Όταν γίνω καλά πάλι εκεί θα είμαι.
    Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. τι ωραιος διαγωνισμος που εκανε το Δελφινακι. οι φωτογραφιες σου πολυ ωραιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή