Η Μαρκέλλα ήθελε να μάθει κάποια έθιμα και εγώ έμαθα τ' ακόλουθα:
Τὸ Σάββατο τοῦ Λαζάρου, τὸ ἔχει περιβάλει ὁ λαός μας μὲ ὄμορφα ἔθιμα. Ἐξ αὐτῶν
τὰ κάλαντα τραγουδοῦν μόνο κορίτσια, οἱ λεγόμενες «Λαζαρίνες». Ἀπὸ τὴν προηγούμενη
ἡμέρα ἔχουν συλλέξει ἄνθη καὶ μὲ αὐτὰ ἔχουν στολίσει καλαθάκια μὲ τὰ ὁποῖα γυρνοῦν
ἀπὸ σπίτι σὲ σπίτι καὶ τραγουδοῦν:
Ἦρθε ὁ Λάζαρος, ἦρθαν τὰ Βάγια, ἦρθε τῶν Βαγιῶν ἡ ἑβδομάδα.Ξύπνα Λάζαρε καὶ μὴν κοιμᾶσαι, ἦρθε ἡ μέρα σου καὶ ἡ χαρά σου. Ποῦ ἤσουν Λάζαρε; Ποῦ ἤσουν κρυμμένος; Κάτω στοὺς νεκρούς, σὰν πεθαμένος. Δὲ μοῦ φέρνετε, λίγο νεράκι, πού ῾ν᾿ τὸ στόμα μου πικρὸ φαρμάκι. Δὲ μοῦ φέρνετε λίγο λεμόνι, Πού ῾ν᾿ τὸ στόμα μου, σὰν περιβόλι. Ἦρθε ὁ Λάζαρος, ἦρθαν τὰ Βάγια, ἦρθε ἡ Κυριακὴ ποὺ τρῶν᾿ τὰ ψάρια. Σήκω Λάζαρε καὶ μὴν κοιμᾶσαι, ἦρθε ἡ μάνα σου ἀπὸ τὴν πόλη, σοῦ ῾φέρε χαρτὶ καὶ κομπολόι. Γράψε Θόδωρε καὶ σὺ Δημήτρη, γράψε Λεμονιὰ καὶ Κυπαρίσσι. Τὸ κοφνάκι μου θέλει αὐγά, κι ἡ τσεπούλα μου θέλει λεφτά. Βάγια, Βάγια καὶ Βαγιῶ. τρῶνε ψάρι καὶ κολιό. Καὶ τὴν ἄλλη Κυριακή, τρῶνε τὸ ψητὸ τ᾿ ἀρνί. |
Οἱ νοικοκυραῖοι ποὺ ἄκουγαν τὰ κάλαντα, ἔδιναν στὶς Λαζαρίνες φροῦτα, διάφορα
φαγώσιμα ἢ χρήματα.
Ἕνα άλλο ἔθιμο τὴν ἡμέρας εἶναι τὰ «Λαζαράκια». Σὲ κάποιες περιοχὲς τῆς Ἑλλάδας
τὰ λένε καὶ «Λαζόνια». Πρόκειται γιὰ μικρὰ ψωμάκια πλασμένα σὲ σχῆμα ἀνθρώπου. Μέσα
στὴν ζύμη ἔβαζαν μέλι ἢ καρύδια ἢ σταφίδες ἢ ὅτι ἄλλο ἔβγαζε ὁ κάθε τόπος. Τὸ ἔθιμο
λέει ὅτι ὅποιος δὲν πλάσει Λαζαράκια, δὲν θὰ χορτάσει ψωμί.
Για να πει τα κάλαντα η Μαρκέλλα της έφτιαξε η θεία της ένα καλαθάκι πολύ όμορφο.
Εγώ σκέφτηκα να φτιάξουμε λαζαράκια πρώτη φορά.
Έψαξα βρήκα την ακόλουθη συνταγή και τα έφτιαξα.
Τα υλικά που χρειαζόμαστε:
500 γραμ. αλεύρι σκληρό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
3/4 κούπας χλιαρό νερό
3/4 κούπας ζάχαρη
3/4 κούπας σταφίδες ξανθές
1/3 κούπας ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλα
1 πρέζα γαρύφαλλο
λίγη γλυκάνισο ή 1 φακελάκι
λίγα γαρύφαλλα (για τα μάτια)
Σε ένα μπολάκι, διαλύουμε την μαγιά σε 1/2 κούπα χλιαρό νερό, απο την αναγραφόμενη ποσότητα. Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας απο την ζάχαρη και 4 κουταλιές απο το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά ώστε να διαλυθεί το αλεύρι.
Σκεπάζουμε το μπολάκι με μεμβράνη και το βάζουμε σε χλιαρό μέρος για 15-20 λεπτά, για να φουσκώσει.
Με 2 κουταλιές της σούπας απο το υπόλοιπο αλεύρι, ανακατεύουμε τις σταφίδες.
Το υπόλοιπο νερό το ζεσταίνουμε και βάζουμε μέσα το φακελάκι με την γλυκάνισο.
Σε μια μεγάλη λεκανίτσα, βάζουμε το υπόποιπο αλεύρι και προσθέτουμε το λάδι, την υπόλοιπη ζάχαρη, τα μυρωδικά, τις σταφίδες.
Κατόπιν, προαθέτουμε την φουσκωμένη μαγια και το νερό.
Ζυμώνουμε καλά, μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη λίγο αφράτη που δεν κολλά στα χέρια.
-Ανάλογα το αλεύρι που χρησιμοποιούμε, μπορεί να χρειαστεί λίγο νεράκι παραπάνω για το ζύμωμα. Ετσι προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά, όσο βλέπουμε ότι χρειάζεται.
Βάζουμε την ζύμη σε ένα καλά λαδωμένο μπολ, την σκεπάζουμε με λαδόκολλα και απο πάνω με μεμβράνη.
Αφήνουμε την ζύμη, να φουσκώσει για 2 ώρες.
Οταν πλέον φουσκώσει, χωρίζουμε την ζύμη, σε 10 μπαλάκια περίπου.
Απο κάθε μπαλίτσα, κρατάμε ένα μικρό κομματάκι, το οποίο το πλάθουμε σε λεπτό κορδόνι που το χωρίζουμε στη μέση.
Το υπόλοιπο, το πλάθουμε ένα μακρόστενο ψωμάκι . Το πατάμε ελαφρά απο πάνω για να πλατύνει και με το ψαλίδι της κουζίνας μας, κόβουμε το κάτω μέρος κάθετα στη μέση,
Βάζουμε τα 2 κορδονάκια δεξιά κι αριστερά χιαστή, στερεώνοντάς τα απο την κάτω πλευρά του ψωμιού.
Στο πάνω μέρος, που είναι το κεφάλι καρφώνουμε τα γαρυφαλλάκια.
Τοποθετούμε τα λαζαράκια, σε ελαφρά λαδωμένη λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν, σκεπασμένα με μια πετσέτα, για 30΄.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 30΄.
Τα υλικά που χρειαζόμαστε:
500 γραμ. αλεύρι σκληρό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
3/4 κούπας χλιαρό νερό
3/4 κούπας ζάχαρη
3/4 κούπας σταφίδες ξανθές
1/3 κούπας ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλα
1 πρέζα γαρύφαλλο
λίγη γλυκάνισο ή 1 φακελάκι
λίγα γαρύφαλλα (για τα μάτια)
Σε ένα μπολάκι, διαλύουμε την μαγιά σε 1/2 κούπα χλιαρό νερό, απο την αναγραφόμενη ποσότητα. Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας απο την ζάχαρη και 4 κουταλιές απο το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά ώστε να διαλυθεί το αλεύρι.
Σκεπάζουμε το μπολάκι με μεμβράνη και το βάζουμε σε χλιαρό μέρος για 15-20 λεπτά, για να φουσκώσει.
Με 2 κουταλιές της σούπας απο το υπόλοιπο αλεύρι, ανακατεύουμε τις σταφίδες.
Το υπόλοιπο νερό το ζεσταίνουμε και βάζουμε μέσα το φακελάκι με την γλυκάνισο.
Σε μια μεγάλη λεκανίτσα, βάζουμε το υπόποιπο αλεύρι και προσθέτουμε το λάδι, την υπόλοιπη ζάχαρη, τα μυρωδικά, τις σταφίδες.
Κατόπιν, προαθέτουμε την φουσκωμένη μαγια και το νερό.
Ζυμώνουμε καλά, μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη λίγο αφράτη που δεν κολλά στα χέρια.
-Ανάλογα το αλεύρι που χρησιμοποιούμε, μπορεί να χρειαστεί λίγο νεράκι παραπάνω για το ζύμωμα. Ετσι προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά, όσο βλέπουμε ότι χρειάζεται.
Βάζουμε την ζύμη σε ένα καλά λαδωμένο μπολ, την σκεπάζουμε με λαδόκολλα και απο πάνω με μεμβράνη.
Αφήνουμε την ζύμη, να φουσκώσει για 2 ώρες.
Οταν πλέον φουσκώσει, χωρίζουμε την ζύμη, σε 10 μπαλάκια περίπου.
Απο κάθε μπαλίτσα, κρατάμε ένα μικρό κομματάκι, το οποίο το πλάθουμε σε λεπτό κορδόνι που το χωρίζουμε στη μέση.
Το υπόλοιπο, το πλάθουμε ένα μακρόστενο ψωμάκι . Το πατάμε ελαφρά απο πάνω για να πλατύνει και με το ψαλίδι της κουζίνας μας, κόβουμε το κάτω μέρος κάθετα στη μέση,
Βάζουμε τα 2 κορδονάκια δεξιά κι αριστερά χιαστή, στερεώνοντάς τα απο την κάτω πλευρά του ψωμιού.
Στο πάνω μέρος, που είναι το κεφάλι καρφώνουμε τα γαρυφαλλάκια.
Τοποθετούμε τα λαζαράκια, σε ελαφρά λαδωμένη λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν, σκεπασμένα με μια πετσέτα, για 30΄.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 30΄.
Βγήκαν πολύ όμορφα και πολύ γευστικά που χάρηκα πολύ.
Συνεχίζοντας ...
Εχθες επιτέλους τελίωσαν τα σχολεία και φτιάξαμε κάτι για την δασκάλα μας για το καλό με χειροπόιητη καρτούλα και ευχές από τα χεράκια της κορούλας μου.
Όμως και η Μαρκέλλα έβαψε αυγά και ένα καλαθάκι από χαρτί.
Συνεχίζοντας ....
Η αδερφή μου και αυτή τη φορά έφτιαξε πολύ όμορφα πασχαλινά στολίδια.
Όμως και εγώ έφτιαξα κοσμήματα για να τα προσφέρω σε φίλους και γνωστούς.
Ελπίζω να σας αρέσουν.
Φιλάκια ...
Υ.Σ. Είχα ένα πρόβλημα με τις φωτος που δεν ήθελαν ν' ανέβουν αλλά το έλυσα. Σας ευχαριστώ πολύ για τα σχολιά σας ...
τι ωραια που συνεχιζει η Μαρκελλα τα εθιμα.εγω δεν τα ηξερα αυτα!!Οι δημιουργιες σας που ειναι;δεν τις ανεβασες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ οι φωτος Αλεξάνδρα δεν ανέβαιναν με τίποτα και ήμουνα να σκάσω αλλά τέλος καλό όλα καλά
ΔιαγραφήΦιλάκια....
Πολύ ωραία τα λαζαράκια σου! Έτσι πρέπει για να κρατάμε ζωντανά τα έθιμά μας.Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα έθιμα μας τα λατρεύω και προσπαθώ να τα κρατάμε.
ΔιαγραφήΚαλή Μεγάλη εβδομάδα και σε σένα.
Φιλάκια ...
Μου θύμισες τα παιδικά μου χρόνια!!!Να είσαι πάντα καλά,γλυκιά μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Πάσχα!!!!
Σ΄ευχαριστλω πολύ πολύ.
ΔιαγραφήΚαλό Πάσχα και σε σένα
Φιλάκια ...
Καλημέρα Μαρία Ελενα!!Καί τού χρόνου νά ξαναφτιάξης Λαζαράκια!!Τίς άλλες φωτό δέν τής βλέπω!Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!!Καλό Πάσχα!!Φιλάκια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου Δήμητρα
ΔιαγραφήΕίχα ένα πρόβλημα με τις φωτο αλλά το έλυσα.
Καλή Μεγάλη εβδομάδα και Καλό Πάσχα
Φιλάκια ...
τα θαύμασα όλα..πολύ όμορφα όλα...κατασκευές...έθιμα..χαίρομαι να γνωρίζω για έθιμα.. εμείς εδώ δεν έχουμ το έθιμο του καλάντα Λαζάρου ούτε τα κουλουράκια Λαζάρου..
ΑπάντησηΔιαγραφήκάποια από τα κοσμήματα σου μου άρεσαν πολύ
Σ΄ευχαριστώ πολύ Δελφινάκι.
ΔιαγραφήΗ Ελλάδα έχει πολύ όμορφα έθιμα αλλά και η Κύπρο.
Φιλάκια ...
Πο πο δωραααα....τι ομορεφες δημιουργιες κανατε!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι να πρωτο πω το δωρακι τα σκουλαρικια.... το δωρακι για την δασκαλα...., τα κουλουρακια...... τα καλαθακια....ολα ειναι υπεροχααααα πολλα πολλα μπραβο!!!!!!!
Καλη μεγαλη εβδομαδα!!!!!!
Σ' ευχαριστώ πολύ για όλα.
ΔιαγραφήΚαλή μεγάλη εβδομάδα και σε σένα.
Φιλάκια ...
..ολα φτιαγμενα με Αγαπη..να σαι καλα ματια μου..Ευλογημενη Ανασταση..σε φιλω
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Ανάσταση και σε σένα
ΔιαγραφήΦιλάκια ...
Τι πανέμορφα πράγματα που φτιάξατε,τα δε κοσμήματα διαλεχτά,ένα και ένα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Ανάσταση!!!
Καλό Πάσχα!!!
Φιλιά!!!!
Σ' ευχαριστώ πολύ Ρένα
ΔιαγραφήΚαλό μήνα!!!!!
Καλή Ανάσταση!!!!!!
Καλό Πάσχα!!!!!!!!!!
Φιλάκια ...
maria elena th omwrfa poy einai ta lazarakia soy blepo omws oth ollh oikogenia asxwlite mai ta kalitexnika olla moy aresan mprabw sas soy eyxwmai kalo pasxa na eisai kala mai thn oikogenia soy filia........
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ.
ΔιαγραφήΚαλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα και σε σένα
Φιλάκια ...