Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Φανουρόπιτα για την μέρα ...

Γεια σας ...
Ο Άυγουστος συνεχίζεται για λίγες μέρες ακόμα
και εγώ δεν χάνω μέρες για να πηγαίνω στην θάλασσα.



Του Αγίου Φανουρίου σήμερα και ...
θέλω να ευχηθώ σε όσους γιορτάζουν χρόνια πολλά.



Η μητέρα μου και η αδερφή μου έφτιαξαν φανουρόπιτα
αλλά εγώ αναρωτήθηκα γιατί φτιάχνουμε φανουρόπιτα.

Είναι ένα λαϊκό έθιμο σχετικά πρόσφατο που έχει γίνει πλέον πανελλήνιο

Η πίτα του Αγίου Φανουρίου είναι μια νηστίσιμη πίτα που φτιάχνεται στην μνήμη του Αγίου (27/08) και προσφέρεται στους πιστούς ως ευλογία.

Σίγουρα είναι ένα έθιμο που ξεκίνησε από μια ευλαβική χειρονομία των πιστών (κυρίως από το γυναικείο φύλο και το όνομα του έχει συνδεθεί με την εύρεση απολεσθέντων
αντικειμένων αλλά και προσώπων) και δεν νομίζουμε ότι υποκρύπτει κάτι το αντικανονικό ή το άσχημο.

Άλλωστε αν επρόκειτο για κάτι το οποίο αλλοίωνε την λατρευτική τάξη και ήταν αντίθετο με την εκκλησιαστική μας παράδοση, η εκκλησία είχε τον χρόνο και τον τρόπο να το
διορθώσει και να το αποτρέψει. Βεβαίως προτιμητέο θα ήταν τα κίνητρα και οι εκδηλώσεις να ήταν περισσότερο πνευματικού χαρακτήρα αλλά στο χέρι μας είναι να έχουμε και
πνευματική ωφέλεια. Μπορούμε για παράδειγμα να φτιάξουμε εμείς την πίτα και όχι να την αγοράσουμε έτοιμη, να μάθουμε το απολυτίκιο του Αγίου και τον βίο του, να
συμμετέχουμε ενεργά στις ακολουθίες που γίνονται προς τιμή του Αγίου και να μην μένουμε μόνο στην προσφορά της φανουρόπιτας.

Άλλωστε ο Άγιος, αυτό είναι που θέλει από εμάς, την ειλικρινή συμμετοχή μας και την προσευχή μας, έτσι ώστε να μεσιτεύει όπως και κάθε Άγιος στον Χριστό, για την σωτηρία
της ψυχής μας και αν κάτι θέλουμε οπωσδήποτε να μας φανερώσει, αυτό ας είναι ο σωστός δρόμος που θα μας οδηγήσει στην αιώνια βασιλεία Του. Αμήν.

Η συνταγή που χρησιμοποίησαν είναι η ακόλουθη 
και είναι της Σπεράντζας Βρανά.

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 φαρίνα κόκκινη
  • 1 κούπα νερό
  • 1 κούπα ζάχαρι
  • 1/2 κούπα λάδι
  • 2 κουταλ.του γλυκού μπαίικιν
  • χυμό από 1 πορτοκάλι και το ξύσμα του
  • 1/2 πιάτο βαθύ καρυδόψυχα και σταφίδες
  • κανέλλα από πάνω στο χυλό πριν μπει στο φούρνο

Πώς το κάνουμε:

  1. Σε μια λεκανίτσα ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Τα καρύδια και τις σταφίδες τις προσθέτουμε στο τέλος.
  2. Ψήνουμε στους 150 βαθμούς περίπου 1 ώρα. 

Έγινε πεντανόστιμη και εγώ παρόλο που δεν τρώω σταφίδες 
έφαγα ένα ολόκληρο κομμάτι. 

Πήγαμε να προσκυνήσουμε την εικόνα του και 
φωτογράφισα και μια μεγάλη εικόνα
που υπήρχε πριν μπούμε στον ναό.

 
Σας ευχαριστώ για τα όμορφα σχολιά σας.

Φιλάκια ...

18 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία η συνταγή σου !!!
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπέροχη συνταγή!!Βοήθειά σου Μαρία Ελενα!!Καί εγώ έφτιαξα Φανουρόπιτα!Φιλάκια!!

      Διαγραφή
    2. Σ' ευχαριστώ Δήμητρα.
      Ελπίζω να σου βγήκε πεντανόστιμη.
      Φιλάκια ...

      Διαγραφή
  2. Μεγάλη η χάρη του Αγίου Φανουρίου! Όμορφη ανάρτηση..Καλό βράδυ! Πολλά φιλούθκια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλες βουτιες!ευχαριστούμε για τις πληροφοριες! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραία συνταγή. Ούτε εγω τρωω σταφίδες :) αλλά σε ζηλεύω που μπορεις και απολαμβάνεις τη θάλασσα!
    Σε φιλώ γλυκά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μπραβο κοπελα μου..........να σε βοηθαει.............κ γω κανω τωρα τριτη χρονια πιτα..........γιατι ουκ ολιγες φορες εχει πρεσβευει για μενα ο αγιος..............να μαστε καλα κ του χρονου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και του χρόνου με υγεία! Βοήθειά σας. Δεν εχω φτιάξει ποτέ φανουρόπιτα, αλλά νομίζω με τη συνταγή αυτή θα το δοκιμάσω! Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή