Γεια σας
Μετά απ΄πολύ καιρό αποφάσισα να γράψω εδώ.
Οι βόλτες μου στην θάλασσα συνεχίζονται.
Τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας σκέφτηκα να γράψω ένα διήγημα για το Πάσχα στον Πειραιά
και σας το παραθέτω:
Η Λαμπρή στον Πειραιά
Το Πάσχα στον Πειραιά ξεκινούσε νωρίς από το Σάββατο του Λαζάρου, όταν η πόλη γέμιζε από τις πρώτες προετοιμασίες και τις γιορτινές φωνές. Ήταν η ημέρα που τα παιδιά τραγουδούσαν στους δρόμους το παραδοσιακό «Ήρθε ο Λάζαρος» και οι μεγάλοι συζητούσαν για το τι θα έφερνε η μεγάλη γιορτή. Στους φούρνους και τα καφενεία, η ατμόσφαιρα ήταν γεμάτη από την προσμονή του Πάσχα.
Από τη Μεγάλη Δευτέρα, οι νοικοκυρές του Πειραιά έμπαιναν στην κουζίνα για να φτιάξουν τα πρώτα γλυκά και εδέσματα για τις γιορτές. Ξεκινούσαν με τα τσουρέκια, τα οποία φούσκωναν με άρωμα αρώματος και χρώματα ζεστά, τα οποία θα γεμίζανε τα τραπέζια του Πάσχα. Μετά, τη Μεγάλη Τρίτη, σειρά είχαν τα κουλούρια, με τη μυρωδιά της κανέλας και του βουτύρου να γεμίζει τις γειτονιές και να βάζει την πόλη σε ρυθμό γιορτής.
Η Μεγάλη Τετάρτη ήταν αφιερωμένη στις θρησκευτικές προετοιμασίες και την πνευματική καθαρσή. Οι πιστοί του Πειραιά συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία και στην τελετή του Ευχελαίου. Η ατμόσφαιρα ήταν γεμάτη κατάνυξη και σεβασμό. Εκείνη την ημέρα, οι γυναίκες και οι οικογένειες κρατούσαν τη νηστεία τους και την προσοχή τους στραμμένη στην εκκλησία, προετοιμάζοντας τις ψυχές τους για τη μεγάλη Ανάσταση.
Η Μεγάλη Πέμπτη έφερνε τη μεγάλη προετοιμασία για το βάψιμο των αυγών. Οι γυναίκες του Πειραιά, ντυμένες με τα καλά τους, μαζεύονταν και έβαφαν τα αυγά κόκκινα, σύμβολο της Ανάστασης. Ο κόκκινος χρωματισμός ήταν παντού γύρω από τις αυλές και τα σπίτια, και κάθε νοικοκυρά είχε την δική της συνταγή για το τέλειο βάψιμο. Ο αέρας ήταν γεμάτος από τα αρώματα των αυγών και των παραδοσιακών γλυκών που φτιάχνονταν στα σπίτια.
Η Μεγάλη Παρασκευή ήταν η μέρα του πένθους και της σιωπής, όταν όλη η πόλη προετοιμαζόταν για την Ανάσταση. Στις εκκλησίες, οι πιστοί προσεύχονταν και παρακολουθούσαν τις λειτουργίες, ενώ οι δρόμοι ήταν ήσυχοι, γεμάτοι με την κατάνυξη της ημέρας.
Το Μεγάλο Σάββατο, η πόλη του Πειραιά ζούσε την πιο μεγάλη μέρα της προετοιμασίας. Εκείνη την ημέρα, τα σπίτια είχαν γεμίσει από την μυρωδιά της μαγειρίτσας, του πρώτου φαγητού που θα συνοδευόταν με το αναστάσιμο δείπνο. Η μαγειρίτσα, με τα χόρτα, τα αβγά και τα εντόσθια, έδινε έναν ξεχωριστό τόνο στην ημέρα και το βράδυ, ακολουθούσε το τσούγκρισμα των αυγών, το οποίο γέμιζε τη γειτονιά με χαρές και γέλια.
Το βράδυ της Ανάστασης, η πόλη πλημμύριζε από κόσμο. Όλοι συγκεντρώνονταν στις εκκλησίες, με τα κεριά αναμμένα, και η Ανάσταση ερχόταν με τον θρίαμβο του «Χριστός Ανέστη», το οποίο αντηχούσε στους δρόμους και τις γειτονιές του Πειραιά. Η χαρά της Ανάστασης γεμίζει τα σπίτια και τις καρδιές όλων, και το τραπέζι του Πάσχα ήταν γεμάτο από αρνί ή κατσίκι, κοκορέτσι και άλλα παραδοσιακά εδέσματα. Οι γειτονιές έπαιρναν ζωή από τις ευχές και τα γέλια των ανθρώπων, και η πόλη γιόρταζε με το πιο αυθεντικό και ζωντανό τρόπο το Πάσχα.
Η Κυριακή του Πάσχα ήταν η πιο λαμπρή ημέρα της γιορτής, καθώς οι οικογένειες συγκεντρώνονταν γύρω από το τραπέζι για το παραδοσιακό αρνί ή κατσίκι. Ο αέρας γέμιζε από τη μυρωδιά του ψητού κρέατος και του κοκορετσιού, ενώ τα παιδιά έπαιζαν στους δρόμους και τα παιχνίδια του Πάσχα. Η πόλη έσφυζε από ζωή και χαρά, και το Πάσχα στον Πειραιά ολοκληρωνόταν με τον πιο ζεστό και οικογενειακό τρόπο.
Ελπίζω να σας αρέσει.
Σας εύχομαι καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα με υγεία.
Φιλάκια ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου