Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Πρωταπριλιά είναι ... με ματάκια ...

Πρωταπριλιά σήμερα και ας ευχηθώ καλό μήνα σ όλους μας.

Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό. Δύο από αυτές, όμως, είναι οι επικρατέστερες.
Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες. Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο "κώδικας δεοντολογίας" των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια, έγινε με το πέρασμα του χρόνου έθιμο.
Η δεύτερη εκδοχή, που θεωρείται και πιο βάσιμη ιστορικά, θέλει γενέτειρα του εθίμου την Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η "1η Απριλίου". Την χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.
 Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα και διαφοροποιήθηκε αποκτώντας μια ελληνική χροιά. Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος θα χήρεψει γρήγορα.
Σύμφωνα με τον Έλληνα λαογράφο Λουκάτο το έθιμο αυτό αποτελεί ένα σκόπιμο "ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την όποια παραγωγή" όπως είναι η αρχή του μήνα τόσο για τον Μάρτιο, όσο και τον Απρίλιο υποχρεώνοντας πολλούς να λαμβάνουν διάφορα "αντίμετρα" (αλεξίκανα μέτρα). Επίσης και ο Έλληνας λαογράφος Γ. Μέγας συμφωνεί πως η πρωταπριλιάτικη "ψευδολογία" παραπλανά ελλοχεύουσες δυνάμεις του κακού, έτσι ώστε να θεωρείται από τον λαό ως σημαντικός όρος μαγνητικής ενέργειας (έλξης ή αποτροπής) για μια επικείμενη επιτυχία.

Συνεχίζοντας ...

Μετά τις παραμάνες που είχα φτιάξει για τα παιδάκια μου για να μη τα ματιάζουν έφτιαξα κάποιες ακόμα παραμάνες με ματάκια και το μονόγραμμα του καθένα μας.
Οι φωτος  ακολουθούν και ελπίζω να σας αρέσουν ...





Συνεχίζοντας ...

Αυτές τις μέρες έφτιαξα και την σελίδα μου στο facebook που την ονόμασα Fairy Jewels γιατί όλες οι γυναίκες κρύβουμε μια νεράιδα μέσα μας.
Θα χαρώ να γίνετε μέλη και να διαβάσω κάποιο σχολιό σας.

Αυτά για σήμερα.
Να περάσετε όμορφα αυτό τον ανοιξιάτικο μήνα που ξημερώνει σε λίγες ώρες ...

28 σχόλια:

  1. πάρα πολύ όμορφα Μαρία Έλενα!!! έκανα like στη σελίδα σου, με γεια!!!! φιλάκια, καλή εβδομάδα και καλό μήνα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό μήνα να έχεις και πρόσεχε μην σε ξεγελάσουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα Φλώρα
      Την πάτησα από το κοριτσάκι μοτ άσε.
      Φιλάκια...

      Διαγραφή
  3. δεν τα ήξερα όλα αυτά. Και οι παραμάνες σου πολύ ωραίες. Καλό μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα και καλό μήνα!Πολύ ωραία η αναφορά σου στο έθιμο της πρωταπριλιάς!όσο για τα ματάκια που έφιαξες υπέροχα!Καλορίζικη και η σελίδα σου στο facebook!Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα και σε σένα Σπυριδούλα
      Σ' ευχαριστώ πολύ
      Φιλακια ...

      Διαγραφή
  5. καλο μήνα χαρουμενο ολανθιστο ομορφη η ιδεα σου με το facebook εγω προς το παρον δεν έχω αλλα σκεφτομαι να ξεκινησω καλοριζικο σε φιλω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλό μήνα και καλορίζικη η νέα σου σελίδα! Πολύ όμορφες οι παραμάνες σου. Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου στο giveaway του μπλόγκ μου αλλά πρέπει να σου πω οτι δεν είναι έγγυρη συμμετοχή γιατί υπάρχει ενας όρος που ζητάνε αυτοί που χαρίζουν το πρόγραμμα για τον οποίο γράφω στην ανάρτηση.Σε ενημερώνω σε περίπτωση που θέλεις να συμμετέχεις για να ακολουθήσεις τις οδηγίες!Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα Μαρία Ελενα!!Καλορίζικη καί η σελίδα σου!!Εκανα like,πανέμορφες οι παραμάνες σου καί πολύ χαριτωμένες!!Καλό μήνα!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. πολυ ομορφα μου αρεσανννννν,θα δω κ την σελιδα σου στο φεις... καλο μηνα ευχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλό μήνα!!!!Πολύ όμορφα τα ματάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. καλό μήνα..όμορφα όλα..έκανα λαικ στη σελίδα σου ..φιλούθκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ ωραίες οι παραμάνες που έκανες και καλορίζικη η καινούρια σου σελίδα.Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι ομορφσ πραγματακια μας εμαθες!!!!!]
    Τα ματακια ειναι υπεροχααααα!!!!!
    Εννοειται πως εγινα αμεσως μελος στο φασε και εγω πριν λιγες μερες εφτιαξα σελιδα στο φασε του μπλογκ μου να ναι καλα η Linaaap μου ελεισε τα χερια πραγματικα!!!!
    Φιλακια πολλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή